'; foreach($module->list as $v) { if($v->checked) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } elseif($v->selected) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } else { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } if (!empty ( $v->subsites )) { $txt .= ''; } $txt .= '
  • '; } $txt .= ''; ?> '; foreach($module->list as $v) { if($v->checked) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } elseif($v->selected) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } else { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } if (!empty ( $v->subsites )) { $txt .= ''; } $txt .= '
  • '; } $txt .= ''; */?> list):?> list as $k=>$v):?> list[$k+1])):?>

    Najważniejsza ...jaka
    Czerwiec 11, 2019
    */ ?>

     

    Woda ma fundamentalny wpływ na pozytywne funkcjonowanie organizmu człowieka i powinna zawierać składniki mineralne w odpowiednich ilościach  takie  jak: magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany.

    Znów mamy ekstremalne temperatury, powodujące wzmożone zapotrzebowanie naszego organizmu na uzupełnianie niedoborów płynów. Nawadniajmy się mądrze wybierając wartościowe w minerały wody, które możemy również wzbogacać sokami, przypomnijmy sobie doskonale gaszący pragnienie tradycyjny owocowy kompot.

    W czasie upałów proszę się nie bać wsypać szczypty dobrej soli do szklanki napoju , gdyby nie sól, organizm nie umiałby utrzymać wody w komórkach naszego ciała.

    Jony dodatnie w soli wiążą się z ujemnymi w cząsteczkach wody, powstaje nowa struktura, która jest szybciej i efektywniej przyswajana przez organizm.

    - mieszanka z solą pobudza enzymy trawienne i wydzielanie kwasu żołądkowego

    - przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom i wzdęciom.-

    - usuwa toksyny z organizmu, ma właściwości przeciwbakteryjne

    - składniki mineralne zawarte w dobrej soli są bardzo dobrze wchłaniane.

    - przypadku  bezsenności zaleca się pić przed snem szklankę wody ze szczyptą soli.

     

    A ile soli możemy wypić z wodą ?

     

    Optymalne stężenie solipowinno wynosić 0,9%, czyli 9 gram soli na litr wody. To mniej więcej tyle, ile płaska duża łyżka lub czubata mała łyżeczka, .ale to optymalnie – dla wzgędów nawet na walory smakowe należy wziąć 1/3 mniej.

    Do tak przygotowanej wody z solą można dodać jeszcze sok lub plastry z cytryny.

    Pamiętajmy, aby wybierać sól zdrowszą - sól himalajską lub morską. Zawiera ona więcej minerałów, a przy jej produkcji nie używa się substancji chemicznych, które mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

    UWAGA- Należy pamiętać ,że są osoby , które muszą zachować dietę niskosodową ze względu na problemy zdrowotne.

     

    Redakcja programu" Woda dla zdrowia"

    Top