Styczeń 2011

Przegląd prasy 2011

Styczeń 2011
Luty 2011
Marzec 2011
Kwiecień 2011
Maj 2011
Czerwiec 2011

Lipiec 2011

Sierpień 2011
Wrzesień 2011

Październik 2011




19 stycznia 2011 r.
[MAG]

ŻYWIEC RUSZY W WIEPRZU W 2014 R.

Potwierdziły się wtorkowe informacje „PB” o inwestycji firmy Żywiec-Zdrój na terenie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. – Czekamy jeszcze na dokument zezwalający na prowadzenie działalności gospodarczej. Uruchomienie produkcji ma nastąpić pod koniec pierwszego kwartału 2014 r. Minimalna kwota inwestycji to 28,2 mln zł – mówi Ilona Woźniak z firmy Żywiec-Zdrój. Lider w sprzedaży wody butelkowanej w Polsce wybuduje w Radziechowym-Wieprzu zakład produkcyjny z magazynem, zapleczem technicznym i socjalno-biurowym. W tym samym rejonie znajdą się nowe ujęcia wody.


18 stycznia 2011 r.
[MAG]
ŻYWIEC ZABUTELKUJE WIEPRZ

Żywiec-Zdrój firma z grupy Danone, lider na polskim rynku wód butelkowanych chce zainwestować w gminie Radziechowy-Wieprz (powiat żywiecki),  tym samym ponosząc nakłady wynoszące 30 mln zł. Jest to olbrzymia szansa rozwoju zarówno dla gminy, a dzięki nowym miejscom pracy także dla mieszkańców. O szczegółach tej inwestycji można przeczytać tutaj.


18 stycznia 2011 r.
BN
JAKA WODA? CZYTAJ NAPISY NA ETYKIECIE

Przeważnie ograniczamy się do wyboru wody gazowanej lub niegazowanej, nie zwracając uwagi na to, co jest na etykiecie. Tymczasem są wody:
- niskozmineralizowane, w których zawartość składników mineralnych nie przekracza 500 mg/litr (dobre dla dzieci i osób z nadciśnieniem);
- średniozmineralizowane, zawierające od 500 do 1500 mg/l (uzupełniają utracony z potem sód);
- wysokozmineralizowane, powyżej 1500 mg na litr. Mają słony smak, polecane są osobom pracującym fizycznie, po dużym wysiłku, szczególnie niskociśnieniowcom, a ze względu na dużą zawartość magnezu – osobom zestresowanym.
Nie sztuka wypijać duże ilości wody, trzeba ją jeszcze zatrzymać w organizmie. Aby tak się stało, trzeba pić wodę częściej, powoli i w małych ilościach. Wypicie naraz zbyt dużej ilości płynów może doprowadzić do zaburzeń jonowych w organizmie i w konsekwencji doprowadzić do spadku ciśnienia krwi.
Najlepiej pić wodę lekko schłodzoną i małymi łykami. Zdrowsze są wody naturalnie gazowane niż sztucznie wzbogacane w dwutlenek węgla.


15-16 stycznia 2011 r.
Paulina Szymczewska
PSTRĄGI I ŚWIECĄCE BAKTERIE NA STRAŻY JAKOŚCI WODY

Artykuł przedstawia drogę, jaką musi pokonać woda ze zbiorników zanim trafi do mieszkań krakowian. Omówione zostały poszczególne etapy oraz sposoby uzdatniania wody, tak aby do ostatecznego konsumenta trafił produkt o najwyższej, niebudzącej zastrzeżeń jakości. 


14 stycznia 2011 r.
GRZECHY GŁÓWNE WODY

Artykuł przedstawia i o opisuje 7 rzekomych grzechów głównych wody z kranu. Nalezy jednak pamiętać, że wiele z nich: chlor, rdza, ołów, związki organiczne oraz azotany nie występują w większości dobrych wód.



11 stycznia 2011 r.
Małgorzata Durbajło
NOWY ROK ZACZYNAMY OD OSZCZĘDZANIA

Nowy Rok to dobry czas na postanowienia. Jednym z czołowych noworocznych przyrzeczeń powinna być większa troska o malejące bardzo szybko zasoby wodne. Dlatego już dziś warto zacząć chronić nieodnawialne zasoby wodne, tak aby służyły wielu pokoleniom. Zachęcamy do zapoznania się z ciekawym artykułem, który w przystępny sposób opisuje różne sposoby na zmniejszenie zużycia wody w gospodarstwie domowym.


7 stycznia 2011 r.
Beata Drewnowska
Katarzyna Kucharczyk
SŁODYCZE, WODA I HERBATA ODPORNE NA WYHAMOWANIA POPYTU
 
Artykuł zawiera prognozy dotyczące tendencji na rynku spożywczym. Szacuje się, że w 2011 r. wzrośnie sprzedaż głównie produktów przetworzonych, szczególnie tych zaliczanych do tzw. zdrowej żywności. Jeśli chodzi o rynek wody, to specjaliści są zdania, że wydatki konsumpcyjne zwiększą się o 8,3% do niemal 3,9 mld zł. „W 2011 r. należy spodziewać się kontynuacji trendu z 2010 r. , w którym sprzedaż wody rosła znacznie szybciej niż napojów gazowanych” – mówi Adam Bogacz, prezes firmy AKB Consulting analizującej rynek napojów.


Styczeń 2011 r.
Joanna Zagdańska
WODA Z KRANU DO PICIA? A MOŻE WYŁĄCZNIE DO PRANIA?
 
Woda z kranu może mieć różny smak – słodki lub bardziej kwaskowaty. Jednak o ile walory smakowe wody to cecha indywidualnie postrzegana przez każdego konsumenta, o tyle w kwestii bezpieczeństwa zdrowotnego wody nie może być żadnych ustępstw. Artykuł zawiera wypowiedzi na ten temat trzech ekspertów. W dyskusji głos zabrali: prof. dr hab. Iwona Wawer z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, lek. med. Zbigniew Hałat – specjalista epidemiolog, Centrum Europejskiej Medycyny Integracji oraz mgr Tadeusz Wojtaszek – członek Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego, będący jednocześnie kierownikiem programu i portalu internetowego „Woda dla zdrowia”. Zapraszamy do lektury wspominanego artykułu i poszerzenia swojej wiedzy na temat „kranówki”.


Styczeń 2011 r.
14 RZECZY, KTÓRE MUSISZ ZROBIĆ DLA SIEBIE I SWOJEGO DZIECKA
 
Ciąża to szczególny czas w życiu każdej kobiety. Aby zadbać o swoje dobre samopoczucie i zdrowie dziecka przyszła mama powinna pamiętać o kilku ważnych rzeczach m.in. o piciu odpowiedniej ilości płynów. Nie należy spożywać słodkich i tuczących napojów gazowanych, lepiej sięgnąć po wodę mineralną zawierającą w swoim składzie bogactwo niezbędnych dla zdrowia minerałów i pić ją małymi łykami w ciągu dnia. Jest to szczególnie ważne w I trymestrze, gdy kobiecie doskwiera wiele ciążowych dolegliwości, które mogą doprowadzić do odwodnienia. Odwodnienie osłabia organizm ciężarnej, powoduje gorsze samopoczucie, nerwowość i rozdrażnienie, bywa przyczyną zaparć oraz infekcji dróg moczowych. Aby temu zapobiec, należy pić odpowiednią ilość wody mineralnej - przez całą ciąże, a także po narodzinach maluszka.


Styczeń 2011 r.
Bronisław Janiec
BESKID NISKI, WYSOWA-ZDRÓJ
 
Artykuł opisuje środowisko przyrodnicze Beskidu Niskiego, ze szczególnym zwróceniem uwagi na rys historyczny i walory Wysowej-Zdroju. Przedstawia także skarb tamtejszego regionu, jakim są wody mineralne.
 

 

Top