Wody

Rodzaje wód butelkowanych

Wody, które rozlewane są do butelek i innych pojemników, przeznaczone do sprzedaży pochodzą z ujęć podziemnych posiadają swą pierwotną czystość. O nich mówi się potocznie, że są krystalicznie czyste. Niemniej jednak wody podziemne nasycone są w sposób naturalny składnikami mineralnymi, które wypłukiwane są z różnych warstw geologicznych. W zależności od stopnia nasycenia w składniki mineralne, dzielą się na następujące grupy:

Wody mineralne wysokozmineralizowane - o mineralizacji powyżej 1500 mg/l, w wodach butelkowanych zazwyczaj do 4000 mg/l. Są to tzw. wody twarde, zawierające znaczne ilości składników mineralnych, które niwelują ich niedobory w organizmie. Składniki mineralne pełnią bardzo ważne funkcję w procesach metabolicznych, a ich niedobory powodują różne choroby i schorzenia. Niwelowanie tych niedoborów poprzez picie wód mineralnych jest jedną z najlepszych form dostarczania ich organizmowi człowieka. Dzięki temu naturalne wody wysokozmineralizowane pełnią ważną funkcję profilaktyczno-zdrowotną.

Wody mineralne średnio zmineralizowane - o mineralizacji od 500 do 1500 mg/l. Są to wody o umiarkowanej ilości i składników mineralnych, ich pozytywną cechą jest to, że nie naruszają równowagi elektrolitycznej w organizmie, dlatego można je pić w dowolnej ilości w celu gaszenia pragnienia. Posiadając jednak niewielką ilość soli mineralnych są smaczniejsze od wód o niskiej mineralizacji i wód źródlanych.

Wody mineralne niskozmineralizowane o mineralizacji poniżej 500 mg na litr. Mogą one być kwalifikowane jako naturalne wody mineralne – niskozmineralizowane lub jak dotychczas wody źródlane. Posiadają one niewielkie ilości składników mineralnych, które nie mają znaczenia dla organizmu człowieka. Takie wody są alternatywą dla nie zawsze dobrych wód wodociągowych i powinno się ich używać przede wszystkim do użytku domowego - gotowania potraw, parzenia kawy, herbaty i ziół, rozcieńczania koncentratów soków i syropów. Mają tę pozytywną właściwość, że bardzo dobrze rozpuszczają produkty, z których przygotowuje się posiłki, wydobywając z nich potrzebne do celów odżywczych składniki pokarmowe. Takie wody można też pić w niewielkich ilościach w celu ugaszenia pragnienia, ale picie ich w większej ilości nie jest korzystne dla zdrowia, bo rozrzedzają elektrolity znajdujące się w organizmie i mogą naruszyć jego równowagę wodno elektrolitową. Wody takie, jako wody miękkie nadają się za to doskonale do celów higienicznych oraz prania

Wody stołowe (mineralizowane) - które uzyskuje się, poprzez wzbogacanie wód źródlanych w składniki mineralne. Służą one również celom profilaktyczno-zdrowotnym podobnie jak naturalne wody mineralne wysokozmineralizowane celom profilaktyczn-zdrowotnym. W procesie wzbogacania można dodawać do nich składniki mineralne, które są korzystne dla każdego człowieka i dlatego można je pić bez żadnych ograniczeń. Standardem jest to że posiadają one magnez i wapń, a nie posiadają większej ilości wodorowęglanów.

Wody lecznicze - jest to specjalna kategoria wód posiadająca właściwości farmakodynamiczne. Spowodowane jest to przeważnie dużą zwartością niektórych składników mineralnych lub zwartością tzw. składników swoistych albo też odpowiednią ich proporcją. Wody lecznicze zawierają w większości ponad 4000 mg/l składników mineralnych, a nawet do 24000 w wodach typu Zuber. Ich działanie lecznicze potwierdzone jest długotrwałymi obserwacjami i badaniami klinicznymi. Mogą być one stosowane tylko według wskazań lekarskich.

 



Zmiany w przepisach

Na przestrzeni lat 2010 - 2011 ukazały się nowe przepisy dotyczące kwalifikacji wód butelkowanych. Polegają one na tym, że obecnie nazwa „woda mineralna” nie zależy od poziomu zawartości składników mineralnych w wodzie – dotychczas wynosił on minimum 1000 mg składników mineralnych w 1 litrze wody – teraz nazwa ta może być stosowana do wszystkich wód wydobywanych spod ziemi, czyli z „pokładów mineralnych” niezależnie od stopnia ich mineralizacji. Dlatego, aby świadomie wybierać dla siebie, dla swojego zdrowia wodę do picia, trzeba zwracać uwagę na stopień jej mineralizacji i zawartość poszczególnych składników mineralnych. Sprawy te omawiamy w szeregu artykułach wyjaśniających te zmiany, które ukazują się od początku 2011 r.

Czytając wcześniejsze artykuły na ten temat trzeba uwzględnić te zmiany lub traktować je jako wiadomości historyczne. Krytycznie też trzeba podejść do artykułów prasowych, których autorzy nie zdążyli jeszcze zapoznać się z omawianymi zmianami.

Na początek zachęcamy do zapoznania się z artykułem „Rewolucja w wodach mineralnych”, który wyjaśnia również powody tych zmian.

Top