'; foreach($module->list as $v) { if($v->checked) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } elseif($v->selected) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } else { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } if (!empty ( $v->subsites )) { $txt .= ''; } $txt .= '
  • '; } $txt .= ''; ?> '; foreach($module->list as $v) { if($v->checked) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } elseif($v->selected) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } else { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } if (!empty ( $v->subsites )) { $txt .= ''; } $txt .= '
  • '; } $txt .= ''; */?> list):?> list as $k=>$v):?> list[$k+1])):?>

     
    21 czerwiec 2006 r.



    WODA
    NIE JEDNO MA IMIĘ

    WODY SMAKOWE POLACY PIJĄ CORAZ CHĘTNIEJ.
    PYTANIE TYLKO CZY WIEDZĄ, CO PIJĄ.

    Truskawkowe, jabłkowe, cytrynowe, grejpfrutowe albo malinowo-jeżynowe. Na rynku jest już kilkanaście wód do picia o różnych smakach. Tak naprawdę to napoje, a nie wody, bo polskie prawo zakazuje dodawania do wody czegokolwiek poza składnikami mineralnymi. Ale efekt nowości to dobry chwyt marketingowy. Dlatego przeźroczyste napoje koncerny nazywają wodą smakową, a drobnym druczkiem na etykietach piszą: „napój smakowy”.

    W ciągu ostatniego roku (w okresie czerwiec 2005 – maj 2006) Polacy na wodę smakową wydali blisko 100 milionów złotych więcej niż w poprzednich dwunastu miesiącach.  Dziś już co 10. kupowana w sklepie butelka wody to napój aromatyzowany na bazie wody – wynika z badań AC Nielsen.

    – Takie wody nie mają żadnych wartości odżywczych – mówi Tadeusz Wojtaszek, ekspert w dziedzinie wód mineralnych Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego. - Jeśli woda nie ma co najmniej 50 miligramów magnezu i 150 miligramów wapnia to można powiedzieć, że jest tylko płynem i nic poza tym.

    Woda mineralna posiada minimum 1000 miligramów minerałów na litr. W wodach smakowych ilość minerałów nie przekracza nawet 300 miligramów, a większość z nich to wody źródlane posiadające śladowe ilości ważnych dla organizmu składników mineralnych.

    Osoby zwracające uwagę na ilość spożywanych kalorii w codziennej diecie, powinny również pamiętać, że do wód smakowych w przeciwieństwie do wód mineralnych dodawane są substancje słodzące (wody mineralne są od nich wolne). A choć ich ilości są znikome i raczej nie powinny niweczyć efektów prowadzonej diety, lekarze wciąż nie są przekonani co do wpływu na zdrowie syntetycznych słodzików, a głównie na ich bazie tworzy się wody smakowe.

    - Wody aroamatyzowane są również bardziej zagrożone bakteriologicznie – twierdzi Tadeusz Wojtaszek. Dodatkowe substancje takie jak cukry czy aromaty są bowiem świetną pożywką dla drobnoustrojów. Nic więc dziwnego, że koncerny na opakowaniach ostrzegają, że wodę można przechowywać w lodówce najwyżej 48 godzin. Mimo to na rynku wody amortyzowane staja się coraz bardziej popularniejsze a na Zachodzie pojawiły się już takie wynalazki jak woda ogórkowa, żurawinowa, o smaku mięty pieprzowej czy wzbogacana witaminami. Zapewne znajdą fanów i w Polsce.

    KRZYSZTOF SZCZEPANIAK

     

    Top