'; foreach($module->list as $v) { if($v->checked) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } elseif($v->selected) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } else { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } if (!empty ( $v->subsites )) { $txt .= ''; } $txt .= '
  • '; } $txt .= ''; ?> '; foreach($module->list as $v) { if($v->checked) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } elseif($v->selected) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } else { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } if (!empty ( $v->subsites )) { $txt .= ''; } $txt .= '
  • '; } $txt .= ''; */?> list):?> list as $k=>$v):?> list[$k+1])):?>

            




    lipiec 2006 r.



    Która lepsza: mineralna, czy źródlana?

    Gazowana czy nie?

    Rozwiejemy Twoje wątpliwości.

    Przetestowaliśmy popularne wody butelkowane.

    Wiadomo: trzeba pić co najmniej 2 litry płynów dziennie. Z tego większość powinna stanowić woda. Ale jaka? Nie wystarczy, że będzie czysta bakteriologicznie. Powinna też zawierać cenne składniki odżywcze.

    W maju odbyła się w Krakowie konferencja naukowa „Woda dla zdrowia”, zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. Juliana Aleksandrowicza. Wzięli w niej udział naukowcy z największych polskich i europejskich uczelni, badający wodę pod względem jej wartości zdrowotnych i dietetycznych. Celem konferencji i całego programu "Woda dla zdrowia" jest uświadamianie społeczeństwa, że woda jest bardzo ważnym źródłem składników mineralnych i elementem profilaktyki zdrowotnej. VITA również została zaproszona do udziału w konferencji. Możemy więc podzielić się z Tobą najnowszą wiedzą o tym, jaką wodą najlepiej gasić pragnienie (więcej interesujących wiadomości na temat wody znajdziesz na stronie: www.wodadlazdrowia.pl

    A oto najważniejsze informacje, jakie zanotowaliśmy na konferencji, czyli co musisz wiedzieć o wodzie:

    * Najlepsza jest woda mineralna, czyli taka, która zawiera co najmniej jeden składnik mineralny, działający odżywczo na organizm. Litrze dobrej wody powinno być, co najmniej 1000 mg składników mineralnych. Najważniejsze z nich to magnez, wapń i wodorowęglany. Magnez m.in. zapobiega chorobom serca, wapń wzmacnia kości, a wodorowęglany regulują trawienie.

    * Woda źródlana ma śladowe ilości minerałów, dlatego najlepiej używać jej do gotowania i rozcieńczania soków. Pijąc tylko wodę źródlaną regularnie i w dużych ilościach, możesz doprowadzić do wypłukania składników mineralnych z organizmu.

    * Woda destylowana lub filtrowana metodą odwróconej osmozy nie jest zdrowa. Pita w dużych ilościach może być toksyczna!

    * Nie unikaj wody gazowanej. Jest orzeźwiająca. A dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne.

    * W czasie upałów staraj się pić wodę o lekko słonym smaku. Zawarty w niej sód zapobiega odwodnieniu i poprawia wydolność organizmu. Nie bój się takiej wody nawet, jeśli masz nadciśnienie. Butelka o pojemności 1,5 litra zawiera mniej sodu niż 3 plasterki szynki.

    Top