'; foreach($module->list as $v) { if($v->checked) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } elseif($v->selected) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } else { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } if (!empty ( $v->subsites )) { $txt .= ''; } $txt .= '
  • '; } $txt .= ''; ?> '; foreach($module->list as $v) { if($v->checked) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } elseif($v->selected) { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } else { $txt .= '
  • ' . $v->linkName. ''; } if (!empty ( $v->subsites )) { $txt .= ''; } $txt .= '
  • '; } $txt .= ''; */?> list):?> list as $k=>$v):?> list[$k+1])):?>


    PTMag
    im.Prof Juliana Aleksandrowicza

    Tadeusz Wojtaszek

    Czym różnią się od siebie wody butelkowane?

    Woda jest podstawowym składnikiem naszego pożywienia, ale woda spożywcza to nie tylko związek wodoru i tlenu, ale także rozpuszczone w niej składniki mineralne, które stanowią, obok jej czystości, o wartości zdrowotnej wody. To one mają duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wybitny lekarz i ekolog prof. Julian Aleksandrowicz twierdził, że: Zdrowie i życie każdego człowieka w dużej mierze zależy od rodzaju i jakości wody, jaką na co dzień pije.

    Jeszcze do niedawna wody butelkowane dzielone były na: naturalne wody mineralne zawierające powyżej 1000 mg/l składników mineralnych mających znaczenie profilaktyczno-zdrowotne oraz naturalne wody źródlane o niskiej mineralizacji. W powszechnej świadomości pozostaje jeszcze ta stara zasada, ale trzeba wiedzieć, że zgodnie z przepisami, wody wydobywane spod ziemi rozlewane do butelek dzieli się na 4 rodzaje. Obowiązuje taki podział - wody: wysokozmineralizowane, średniozmineralizowane, niskozmineralizowane i bardzoniskozmineralizowane.

    Czym zatem różnią się od siebie poszczególne rodzaje wód butelkowanych?

    Naturalne wody mineralne - o wysokiej mineralizacji
    Wody o wysokiej mineralizacji (wysokozmineralizowane) są to wody wydobywane spod ziemi, o pierwotnej czystości, nieskażone bakteriologicznie i nieposiadające zanieczyszczeń chemicznych, o ogólnej mineralizacji od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr.

    Wody wysokozminealizowane są rozlewane do butelek szklanych lub plastikowych typu PET o pojemnościach od 200 ml do 2 litrów.

    Woda mineralna wysokozmineralizowana zawiera odpowiednią ilość składników mineralnych działających odżywczo lub fizjologicznie na organizm człowieka. Najbardziej liczą się te składniki mineralne, które pokrywają co najmniej 15% zalecanego dziennego zapotrzebowania na dany biopierwiastek. W przypadku wody mineralnej ilość tą ocenia się w stosunku do 1 litra. I wtedy woda taka ma działanie profilaktyczno-zdrowotne. Dlatego są to najbardziej wartościowe wody mineralne dla zdrowia.

    Do znaczących składników w naturalnych wodach mineralnych należą: magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo oraz dwutlenek węgla. Każdy z nich spełnia inną, rolę w organizmie człowieka i potrzebny jest w różnej ilości.

    Naturalne wody mineralne - o średniej mineralizacji
    Wody o średniej mineralizacji (średniomineralizowane) są to wody wydobywane spod ziemi, o pierwotnej czystości, nieskażone bakteriologicznie i nieposiadające zanieczyszczeń chemicznych, o ogólnej mineralizacji od 500 do 1500 mg składników mineralnych na litr. Są rozlewane zazwyczaj do butelek szklanych lub plastikowych typu PET o pojemnościach od 200 ml do 2 litrów.

    Są to wody o umiarkowanej ilości składników mineralnych. Ich pozytywną cechą jest to, że nie naruszają równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie i dlatego można je pić w dowolnej ilości w celu gaszenia pragnienia. Mogą je pić bez ograniczeń zarówno dorośli, jak i małe dzieci. Już niewielka ilość soli mineralnych powoduje, że są one smaczniejsze od wód o niskiej mineralizacji i wód źródlanych.

    Zazwyczaj zawierają spore ilości magnezu i wapnia, pokrywając nawet do 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na te biopierwiastki, dlatego przy ich systematycznym piciu uzupełniają w pewnym procencie ich niedobory. Pijąc tego typu wody, wypłukujemy również z organizmu zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii, które tworzą się w czasie normalnych procesów życiowych.

    Naturalne wody mineralne - o niskiej mineralizacji
    Wody o niskiej mineralizacji (niskozmineralizowane) są to wody wydobywane spod ziemi, o pierwotnej czystości, nieskażone bakteriologicznie i nieposiadające zanieczyszczeń chemicznych, o ogólnej mineralizacji od 50 do 500 mg składników mineralnych na litr.

    Wody niskominealizowane są kwalifikowane jako naturalne wody mineralne - niskozmineralizowane lub jako wody źródlane. Kwalifikacja ta zależy od stabilności źródła, z jakiego wydobywana jest woda oraz od jej przeznaczenia i wielkości opakowania. Woda o stabilnym składzie chemicznym, rozlewana do mniejszych opakowań, czyli butelek szklanych i PET o pojemnościach od 200 ml do 2 litrów, będzie nosiła raczej nazwę naturalna woda mineralna - niskozmineralizowana, natomiast woda rozlewana do większych opakowań, od 5 do 19 litrów (tzw. galonów) będzie raczej oznakowana jako woda źródlana. Część producentów dotychczasowych wód źródlanych w butelkach, zapewne zechce pozostać przy tej nazwie ze względu na to, że nazwa ta, mocno utrwaliła się już na rynku. Woda źródlana, również ta z butelki, kupiona w sklepie, lub też z większej butli dostarczonej do domu czy też biura jest synonimem czystej wody.

    Niemniej jednak, trzeba tu zaznaczyć, że woda źródlana w dosłownym znaczeniu tego określenia, jest to woda wydobywająca się z naturalnego źródła, które według pojęć hydrogeologicznych jest samoczynnym, naturalnym, skoncentrowanym wypływem wody podziemnej na powierzchni terenu. Jednak dla celów produkcji przemysłowej wykonuje się głębokie odwierty, tak aby czerpać wodę z podziemnych warstw wodonośnych. Jeżeli woda ta, jest odpowiedniej jakości, rozlewa się ją do butelek oraz do większych pojemników.

    Niewątpliwą wartością tego typu wód, jest to, że pochodząc z podziemnych warstw wodonośnych, dobrze izolowanych od czynników zewnętrznych, zachowują swą pierwotną czystość i są pozbawione zanieczyszczeń chemicznych oraz mikroorganizmów szkodliwych dla zdrowia pochodzących ze środowiska zewnętrznego.

    Naturalne wody mineralne niskozmineralizowane i wody źródlane, ze względu na bardzo niską zawartość składników mineralnych, nadają się do przyrządzania potraw, a niektóre nawet do przygotowywania mieszanek pokarmowych dla niemowląt. Wody przeznaczone dla niemowląt powinny posiadać pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka.

    Wody źródlane, które są obecnie dostępne w handlu w rozmaitych opakowaniach i pojemnościach stały się jednym z najpopularniejszych towarów w sklepach spożywczych. Wody te kupowane są przez konsumentów w dużej mierze do użytku w gospodarstwach domowych zamiast wód wodociągowych, które pomimo stosowania różnych procesów uzdatniania wody nie są często najlepszej jakości.

    Naturalne wody mineralne o bardzo niskiej mineralizacji
    W przepisach występują jeszcze wody o bardzo niskiej mineralizacji (bardzoniskozmineralizowane) o mineralizacji poniżej 50 mg/l. .W praktyce byłyby to wody bardzo zbliżone do wody zdemineralizowanej i jak dotychczas nie występują one na Polskim rynku.

    Butelkowane wody lecznicze
    Zupełnie odrębną kategorię wód stanowią wody lecznicze. Są one stosowane w kuracjach pitnych na zlecenie i pod kontrolą lekarza. Kilka spośród nich jest rozlewana do butelek szklanych i plastykowych PET o pojemności od 330 ml do 1, 5 litra, oraz w worki foliowe w kartonach o pojemności 5 litrów.


    Tadeusz Wojtaszek

    Kierownik „Programu Woda dla zdrowia”

    www.wodadlazdrowia.pl
    tel./12/285-18-73

    Top