Jod regulator zdrowia

 

Zalecane dawki
dzienne spożycia jodu

Niemowlęta:
do 6 miesiąca – 40 mikrogramów,
od 7 miesiąca do roku 50 mikrogramów,
Dzieci:
2 do 6 lat – 70 do 90 mikrogramów,
7 do 10 lat – 120 mikrogramów
Młodzież i dorośli
150 mikrogramów,

Kobiety w ciąży
175 mikrogramów,
Matki karmiące
200 mikrogramów,
Chorzy na tarczycę
do 400 mikrogramów.


Woda na odchudzanie

Woda z jodem - MAGiCA

JOD - regulator
naszego zdrowia i inteligencji


JOD - niepozorny pierwiastek

Audycja
O jodzie mówi
prof. Zbigniew Szybiński

Badania
Kliniki Endokrynologii CM U

Rekomendacja
prof. Zbigniewa Szybińskiego


 

JOD – REGULATOR NASZEGO ZDROWIA i INTELIGENCJI

Problem jodu w naszym pożywieniu stał się ostatnio niezwykle ważną sprawą. Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że w skali globalnej ponad półtora miliarda ludzi żyje w obszarze niedoboru jodu, z czego u 655 milionów występuje powiększenie gruczołu tarczowego, a ok. 55 milionów cierpi na nieodwracalne uszkodzenie mózgu spowodowane niedoborem jodu. Jest to więc poważny problem społeczny kształtujący stan zdrowotności populacji, gdyż tzw. zespół niedoboru jodu obejmuje takie zaburzenia jak: rozwój wola, niedoczynność tarczycy, obniżony poziom inteligencji, kretynizm endemiczny, zwiększenie śmiertelności okołoporodowej oraz wzrost częstości raka tarczycy.

Nie lepiej jest też w naszym kraju. Jak twierdzi prof. Zbigniew Szybiński z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego ponad 40 proc. kobiet będących w ciąży nie spożywa dostatecznej ilości jodu. I tu zaczynają się nieszczęścia, bo to może być przyczyną nieprawidłowego rozwoju płodu, niższego poziom inteligencji rodzonych dzieci i komplikacji w całym okresie ciąży. Kobiety powinny przyjmować zlecaną dawkę jodu, która wynosi 150 do 200 mikrogramów na dobę, już od momentu poczęcia dziecka aż do zakończenia karmienia piersią. Jest to dawka niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu i dziecka.

Ale na tym nie koniec kłopotów. Dzieci w okresie wzrastania pozbawione dostatecznej podaży jodu słabiej się rozwijają fizycznie i intelektualnie. Są niższe od swoich rówieśników, słabiej się uczą i częściej chorują.

Niedobór jodu odbija się też znacząco na zdrowiu dorosłych. Objawy długotrwałego niedoboru jodu to głównie powiększona tarczyca, przewlekłe zmęczenie, drażliwość, zaburzenia nastroju. Deficyt jodu może powodować suchość skóry, łamliwość paznokci i włosów, obrzęk poranny powiek i twarzy, bóle głowy spowodowane spadkami ciśnienia śródczaszkowego. Możemy czuć się bardziej zmęczeni, zniechęceni, mieć problemy z koncentracją i obniżoną odporność.

Jod odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji pracy serca. Gdy w organizmie jest go za mało, może rozwijać się nadciśnienie oporne na terapię i inne problemy kardiologiczne. Osoby, którym brakuje jodu, mają też zaburzenia metabolizmu i skłonność do tycia, niezależnie od diety.

Ponieważ niedobory jodu mogą mieć tak groźne konsekwencje, szczególnie ważna jest profilaktyka polegająca na dostarczaniu organizmowi wraz z pożywieniem odpowiednich dawek jodu.

Niedobory jodu występują praktycznie na terenie całego kraju, a zwłaszcza w jego regionach południowych i wschodnich. Powoduje je mała ilość jodu w glebie, co pociąga za sobą małą zawartość jodu w żywności i wodzie.

W celu dostarczenia tego deficytowego składnika mineralnego w wielu krajach w tym również i w Polsce joduje się sól kuchenną, ale przyjmowanie jodu może być mniejsze w związku z koniecznością ograniczenia spożycia soli. Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła wszystkim rządom na świecie doprowadzenie do zmniejszenia spożycia soli o 50 proc. aby zmniejszyć zagrożenie chorobami układu krążenia, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym i otyłością. Wynika z tego, że ten sposób suplementacji jodem naszego organizmu nie będzie wystarczający.

W tej sytuacji szukając alternatywnych i uzupełniających możliwości profilaktyki jodowej zwrócono uwagę na wodę jako najbardziej dostępny i powszechny składnik naszego pożywienia. Niestety spośród naturalnych wód mineralnych niewiele jest takich, które zawierają odpowiednie ilości jodu, które mogłyby zaspokoić potrzeby organizmu na ten pierwiastek. Rozwiązaniem okazało się wzbogacanie wód źródlanych w związki jodu, które dopełniałyby pulę składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przeprowadzone badania przyswajalności jodu z wody wzbogaconej w ten pierwiastek przeprowadzone w Klinice Endokrynologii Collegium Medicum UJ, wykazały, że zawarty w niej jod w ilości 150 mikro gramów na litr, przyswajalny był przez organizm człowieka przeciętnie w 60 procentach. Prof. dr hab. med. Zbigniew Szybiński przewodniczący Polskiej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń Niedoboru Jodu uznał, że wodę taką można zaliczyć do nowych innowacyjnych produktów zapewniających dodatkową podaż jodu.

Jest to rozwiązanie, które pozwoli na bardziej bezpieczniejsze, aniżeli używanie soli do uzupełniania naszego pożywienia w jod. Wodę, jaką codziennie pijemy, gasząc pragnienie, możemy odpowiednio dawkować w zależności od wieku i potrzeb organizmu. Jest to szczególnie istotne dla kobiet w ciąży i małych dzieci, które w prosty sposób mogą sobie zapewnić dostawę jodu dla swojego organizmu.

Ważne jest teraz, aby świadomość o roli tego pierwiastka dotarła do szerokich kręgów społeczeństwa i aby środowisko lekarskie doceniło możliwość uzupełniania jodu przy pomocy jodowanej wody, aby zmniejszyć konsekwencję niedoboru tego pierwiastka dla zdrowia, na co zwraca uwagę prof. Szybiński. Potrzebna jest także powszechna dostępność tego cennego środka w handlu, i to nie tylko w aptekach, ale także w sklepach spożywczych, które najczęściej odwiedzają konsumenci.

Tadeusz Wojtaszek

 

 

Top