Stockholm Water Prize






STOCKHOLM WATER PRIZE - "Wodny Nobel"

W Sztokholmie co roku przyznawana jest nagroda Stockholm Water Prize, zwana popularnie „Wodnym Noblem". Nagrodę przyznaje jury powołane przez Królewską Szwedzką Akademię Nauk. Wyróżnia nią osoby, instytucje lub organizacje, "które swym działaniem szczególnie przyczyniają się do ochrony zasobów  wodnych i do poprawy stanu zdrowia mieszkańców planety i jej ekosystemu." Nazwisko dorocznego laureata Stockholm Water Prize ogłaszane jest 22 marca, w Światowym Dniu Wody. Nagrodę wraz z premią pieniężną - 150 tys. dolarów wręcza się podczas odbywającego się w Sztokholmie Światowego Tygodnia Wody (World Water Week - WWW). Jego organizatorem jest sponsorowany przez państwo Stockholm International Water Institute (SIWI). Nagrodę fundują międzynarodowe i szwedzkie koncerny. Laureat 2008 r., prof. Allan z Kings College w Londynie, zasłużył się opracowaniem metody pozwalającej określać ilości wody konieczne do wytworzenia najróżniejszych produktów. Potocznie nazywa się ją metodą obliczania wody wirtualnej. Wyniki otrzymywane przez prof. Allana są zaskakujące. Dzięki jego obliczeniom wiadomo, że do wyprodukowania pary dżinsów (w całym procesie od uprawy bawełny po dostawę spodni do sklepu) zużywa się 10 tys. litrów czystej wody. Do otrzymania kubka kawy koniecznych jest 140 litrów wody, szklanki mleka - 200 l, hamburgera - 2400 l. Produkcja kartki papieru formatu A-4 wymaga 10 litrów, pary skórzanych butów - 8 tys. l, kromki chleba - 40 l, kartofla - 35 l, a jajka - 135 l. W globalnym bilansie zużycia wody zaledwie 6 proc. przypada na gospodarstwa domowe. Pozostałe 94 proc. to jest właśnie "woda wirtualna", potrzebna do produkcji wszystkiego - od pomidorów po wahadłowce kosmiczne.

Tekst przygotowany na podstawie:

PAP - Nauka w Polsce
22 sierpnia 2008 roku
Michał Haykowski

Top