Wody stołowe

WODY STOŁOWE
(MINERALIZOWANE)
wzbogacone
w składniki mineralne

 MAGiCA
   MAGiCA z jodem
   Woda Magnezowa
  
  
  

 

 

 




 

 

 

Wody stołowe czyli wody źródlane wzbogacone w minerały

Nazwa woda stołowa jest pozostałością z dawnych czasów. Kiedyś wody mineralne dzielono na stołowe i lecznicze. Mineralną wodę stołową podawało się na stół do posiłków a mineralną wodę leczniczą stawiało się przy łóżku chorego. Kiedy wprowadzono do przepisów wodę wzbogaconą w składniki mineralne, nie wiadomo dlaczego nazwano ją wodą stołową zamiast po prostu wodą mineralizowaną. Tym bardziej, że wprowadzono nazwę naturalna woda mineralna i nie można by ją pomylić z wodą mineralizowaną.

Ale tak już jest przynajmniej na razie, chociaż niektórym ta nazwa stołowa źle się kojarzy, z wódką stołową z czerwona kartką, a niektórzy wręcz twierdzą, że jest to zwyczajną kranówka. Ale oczywiście jest to nieprawda! 

Woda stołowa zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych może być produkowana tylko z naturalnej wody źródlanej poprzez dodanie do niej naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne, takich jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, czy też wodorowęglany. Ma to na celu wzbogacenie wody źródlanej, która jest z reguły wodą niskozminerlizowaną, w potrzebne organizmowi składniki mineralne.

Woda taka może pełnić funkcje wody profilaktyczno-zdrowotnej i jest pod tym względem równie cenna jak woda mineralna. Dodatkową cechą takich wód jest to, że w procesie produkcji można kształtować jej skład w zależności od potrzeb grupy konsumentów, dla których ma być przeznaczona.

Najczęściej wody takie są jednak wzbogacone w magnez i wapń, jako że najczęściej występuje niedobór tych biopierwiastków w pożywieniu. Standardem jest poziom 100 mg/l magnezu i 200 mg/l wapnia. Jest to optymalna ilość dla uzupełniania diety w te biopierwiastki i zapewnia to w podaży prawidłową proporcję tych składników mineralnych. 

Dostarczanie organizmowi magnezu i wapnia jest niezwykle cenne, gdyż są one niezbędne do regulacji wielu procesów życiowych w organizmie.

Najważniejszym jest magnez, który bierze udział w 300 procesach przemiany materii, na około 600, jakie nieprzerwanie odbywają się w organizmie człowieka. Magnez jest regulatorem i kontrolerem licznych funkcji związanych z przemiana materii, a poszczególne komórki mogą dzięki niemu spełniać swoje funkcje życiowe. Jego duże znaczenie przejawia się w zapobieganiu zatruciom przemysłowym, związkami ołowiu, kadmu i innych metali ciężkich. Zapobiega wielu chorobom współczesnej cywilizacji takim jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, nowotwory.

Aby organizm u przeciętnego człowieka mógł prawidłowo funkcjonować powinien otrzymywać dziennie około 300 mg magnezu. Niestety w przeciętnej diecie brakuje około 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Ten niedobór można zniwelować pijąc napoje, zawierające znaczne ilości magnezu, w ilości około 100 mg na litr. Ponieważ w napojach znajduje się on w formie zjonizowanej, jest lepiej przyswajalny niż z innych preparatów.

Również jednym z podstawowych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wielu mechanizmów regulacyjnych w organizmie jest wapń. Warunkuje on prawidłowe przewodnictwo nerwowe i kurczliwość mięśni poprzecznie prążkowanych i stanowi istotny składnik tkanki kostnej. Jest niezbędnym składnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Wapń zmniejsza przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, działa przeciwobrzękowo, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Jego niedobór prowadzi do zaburzeń nerwowo-mięśniowych i demineralizacji kości.

Przeciętne dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń wynosi od 800 do 1200 mg. Głównym źródłem omawianego pierwiastka są produkty mleczne, ale i tak jego niedobór w przeciętnej diecie w Polsce dochodzi do 1/3 dziennego zapotrzebowania. Dlatego ważnym składnikiem pożywienia, dostarczającym wapń dla organizmu, mogą być wody, mające w jednym litrze, co najmniej 200 mg tego składnika mineralnego.

Wody stołowe są, więc również cennym czynnikiem profilaktyki zdrowotnej.

 

Top