Wody średniozmineralizowane

WODY ŚREDNIOZMINERALIZOWANE
o ogólnej mineralizacji
od 500 do 1500 mg/l
 

   Agatka
   Aleks Fruit
   Alfred
 Aqua Minerale
   Arctic
 Augostowianka
 Buskowianka Zdrój
 Bystra
 Celestynka
 Cisowianka
 Czantoria
   Dar Źródła
 Długopolanka
   Długopole Zdrój
 Evita
Familijna
 Iwoniczanka
 Jantar
 Jerzynianka
 Jurajska
 Jutoff
 Kazimierska
 Kinga Pienińska
 Królewska
 Krynica Górska
 Kuracjusz SPA
 Licheńska
 Life
 Magnesia
 Magnevita
 Mineral Setina
 Mineral Zdrój
 MinerVita
 Multivita
 Nałęczowianka
 Naturalna
 Nestle Aquarel
 Ostromecko
 Perła Krynicy
 Perła Sudetów
 Perry
 Podgórska
 Polaris
 Rzeszowianka
 Soleczanka
 Staropolanka
 Sudecka
 Ślężanka
 Ustronianka
 Veroni Mineral
 Vita
 Wielka Pieniawa
 Wielkopolanka
 Woda Maksymiliana
 Źródło Jurajskie

Naturalne wody mineralne - o średniej mineralizacji

Wody o średniej mineralizacji (średniomineralizowane) są to wody wydobywane spod ziemi, o pierwotnej czystości, nieskażone bakteriologicznie i nieposiadające zanieczyszczeń chemicznych, o ogólnej mineralizacji od 500 do 1500 mg składników mineralnych na litr.

Są to wody o umiarkowanej ilości składników mineralnych. Ich pozytywną cechą jest to, że nie naruszają równowagi wodno-elektrolitycznej w organizmie i dlatego można je pić w dowolnej ilości w celu gaszenia pragnienia. Mogą je pić bez ograniczeń zarówno dorośli, jak i małe dzieci. Posiadając jednak niewielką ilość soli mineralnych są smaczniejsze od wód o niskiej mineralizacji i wód źródlanych.

Zazwyczaj zawierają spore ilości magnezu i wapnia, pokrywając nawet do 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na te biopierwiastki, dlatego przy ich systematycznym piciu wnoszą do naszego organizmu pewne ilości tych pożądanych składników mineralnych, uzupełniając naturalne ich ubytki. Pijąc tego typu wody, wypłukujemy również z organizmu zbędne i szkodliwe produkty, jakie tworzą się w czasie normalnych procesów życiowych, dlatego ich picie pozwala na oczyszczanie z nich naszego ciała.

Aktualizacja - wrzesień 2011 r.


 Ważna uwaga ! 

Na przestrzeni lat 2010-2011 ukazały się nowe przepisy dotyczące kwalifikacji wód butelkowanych. Polegają one na tym, że teraz nazwa „woda mineralna” nie zależy od poziomu zawartości składników mineralnych w wodzie – dotychczas wynosił on minimum 1000 mg składników mineralnych w 1 litrze wody – a teraz nazwa ta może być stosowana do wszystkich wód wydobywanych spod ziemi, czyli z „pokładów mineralnych” niezależnie od stopnia ich mineralizacji. Dlatego aby świadomie wybierać dla siebie, dla swojego zdrowia wodę do picia trzeba zwracać uwagę na stopień jej mineralizacji i zawartość poszczególnych składników mineralnych. Sprawy te omawiamy w szeregu artykułów wyjaśniających te zmiany, które ukazują się od początku 2011 r.
Czytając wcześniejsze artykuły na ten temat trzeba uwzględnić te zmiany lub traktować je jako
wiadomości historyczne. Krytycznie też trzeba podejść do artykułów prasowych, których autorzy nie zdążyli jeszcze zapoznać się z omawianymi zmianami.

Na początek zachęcamy do zapoznania się z artykułem „Rewolucja w wodach mineralnych” który wyjaśnia również powody tych zmian.

Redakcja Portalu „Woda dla zdrowia”.


 
Top